Mi a Nordic Bridge?

A Nordic Bridge az ismeretek átadására és az együttműködésre alapoz Magyarország és az öt észak-európai ország (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország) között. A programban a budapesti nagykövetségek vesznek részt az Északi Miniszterek Tanácsának támogatásával. A kezdeményezés programszervező partnere a Bridge Budapest.

A Nordic Bridge célja, hogy megosszuk egymással az ötleteinket és hasznos tapasztalatainkat. A szakmaiságra alapozva közös együttműködésre hívjuk Magyarország véleményformáló fiataljait! 

A Nordic Bridge közösségét 40 motivált, nyitott gondolkodású szakember alkotja, akik az üzleti világ, a kultúra, a sport, a tudomány, az oktatás, a civil társadalom és a média területéről érkeznek.

A következő 10-12 hónapban a nagykövetségek vendéglátásával lebonyolított rendezvénysorozaton számos téma kerül terítékre, ezek kiválasztásában a Nordic Bridge meghívott résztvevőinek együttműködésére is számítunk. A rendezvények célja, hogy felkeltsék a résztvevők érdeklődését az észak-európai társadalmak iránt és betekintést nyújtsanak azokba a működési mechanizmusokba, melyekből megtudható, hogyan működnek ezek a társadalmak, és miként viszonyulnak a világ többi részéhez, beleértve természetesen Magyarországot is. Olyan témák kerülnek terítékre, mint a zöld és fenntartható növekedési modell, a digitális oktatás, az ember és természet viszonya, a nemek közötti egyenlőség a döntéshozatalban vagy az északiak boldogságának titka. Kreatív témaként fölmerül még az északi konyha, a dizájn, a film noir vagy a skandináv zenei csoda. A Nordic Bridge eseményeken esettanulmányok, vendégelőadások, valamint az ezekre alapozott csoportos beszélgetések útján formálódik a közösség.

                                                                       *          *          *

Az északi országokat számos nemzetközi rangsor is az élenjárók közé sorolja. Politikai, gazdasági, vagy társadalmi sikertörténeteiket megkülönböztetett figyelem övezi. Az elköteleződés a részvételi demokrácia iránt, az állampolgárok közötti bizalmon nyugvó évszázadok óta fennálló jogállamiság, versenyképesség, erős gazdasági teljesítmény, törekvés a javak igazságos elosztására, átláthatóság és elszámoltathatóság mind jól látható elemei ennek a sajátos északi modellnek. Az egyenlő bánásmód elve, a szólás- és sajtószabadság olyan jellemzők, amelyek ugyancsak jelentősen hozzájárulnak ezeknek az országoknak az eredményeihez. Az északi országok nyitottak, aktívan részt vesznek a nemzetek közötti együttműködésekben, a múlt helyett sokkal inkább a jövőbe tekintenek. Dióhéjban ezek azok az értékek és tényezők, amelyek az öt északi ország társadalmait alakították.

A Nordic Bridge az európai országok felé irányuló közös tájékoztatási program része, melynek kiegészítéseként az Északi Miniszterek Tanácsa, valamint a résztvevő nagykövetségek egy új internetes felületen osztják meg híreiket és információikat az érdeklődőkkel.

 

Kirsten Geelan   Dán nagykövet Magyarországon

Kirsten Geelan
Dán nagykövet Magyarországon

Olav Berstad   Norvég nagykövet Magyarországon

Olav Berstad
Norvég nagykövet Magyarországon

Niclas Trouvé   Svéd nagykövet Magyarországon

Niclas Trouvé
Svéd nagykövet Magyarországon

Petri Tuomi-Nikula   Finn nagykövet Magyarországon

Petri Tuomi-Nikula
Finn nagykövet Magyarországon